Hyrbil i Bergen


Västnorges huvudstad, Bergen, är kanske främst känd för att vara den regnigaste staden i landet, men de oerhört vackra miljöerna runtomkring är en av landets främsta turistattraktioner. Med över 275 000 invånare är Bergen Norges näst största stad. Bergen har spelat en avgörande roll i norsk historia – och fortsätter att göra det än idag. Som turist kan du uppleva den spektakulära naturen med dess landmärken bäst med en hyrbil.

Bergens flygplats heter Flesland och är belägen relativt nära centrala Bergen (med en hyrbil tar det cirka 30 minuter under normala trafikförhållanden). Biluthyrning erbjuds av flertalet företag vid flygplatsen.

Tips för att köra bil i Bergen

Att köra bil i Bergen är i stora drag oproblematiskt. Dock så är centrala Bergen rätt tätt och kompakt. Var uppmärksam på att man överväger ett system som innebär att endast bilar med vissa registreringsskyltar får köra under vissa datum under vinterhalvåret. Det här betyder att åtkomsten till centrala Bergen kan vara begränsad för hyrbilar under kalla perioder. Bergen har också en sorts trängselskatt, något som blivit allt vanligare i norska städer. Generellt kan man säga att staden har många trånga gator och centrala Bergen kryllar av enkelriktade gator. Därför rekommenderar vi dig att använda en GPS för att enkelt kunna hitta på stadens gator. Om du skulle vilja åka längre norr- eller söderut i landet är dock vägarna överlag bra, vid vissa sträckor är det dock nödvändigt att använda en färja.

Var du kan hyra bil i Bergen

rent-a-car-in-norway1Ifall du anländer i Bergen med flyg, så är den enklaste lösningen att hyra din bil vid flygplatsen. I egenskap av näst största stad i Norge, så kommer du att hitta de flesta större biluthyrningsföretag i anslutning till flygplatsen, så som Avis, Budget, Hertz och Europcar. Alla dessa företag har också avdelningar i centrala Bergen. Med andra ord borde det inte vara ett problem att hyra en bil i Bergen. Ifall du väljer att hyra bil i centrala Bergen rekommenderar vi att du kollar in något av de lokala biluthyrningsfirmorna, så som Bergen Bilutleie AS (Adress: Ulsmågvegen 28) eller MK-Utleie (Adress: Nyhavn 4)

Sevärdheter du kan nå med hyrbil

Bergen är en vacker stad fylld med historiska landmärken och sevärdheter i centrum. De här är enkla att nå utan en hyrbil, så som den kända Bryggen (piren), Akvariet i Bergen eller Edvard Grieg-museet. Du kan också ta spårvagnen Fløibanen till bergstoppen Fløyfjellet (beläget 320 meter ovanför havsnivån) direkt från centrum. För att upptäcka de riktigt spektakulära naturupplevelserna i Bergen är det bäst att använda en hyrbil.

Exempelvis så rekommenderar vi en utflykt till Hardangerfjorden, som är startpositionen för många spektakulära hajker. Alternativt kan du hoppa på Hurtigruten, där Bergen är det sista stoppet, på en resa till norra Norge.