Hyrbil på Island


Island är ett av Europas minsta länder, åtminstone sett till antalet invånare. Men det är samtidigt inte många andra länder som kan tävla med ett så fantastiskt landskap! Ön upptäcktes någon gång under 800-talet av Ingolf Arnasson och var under norskt styre ända till 1918. Från 1918 till 1944 var Island under danskt styre. 1944 blev de självständiga. Idag bor ungefär 325 000 personer i Island, och de allra flesta talar just isländska. Tack vare att många isländare har norskt eller danskt ursprung är det många som gör sig förstådda på dessa språk också. Ön själv är världens åttonde största ö och Europas näst största ö – endast Storbritannien är större. Huvudstaden heter Reykjavik och ungefär två tredjedelar av den isländska befolkningen bor här. Det finns bara några få andra direkta städer på ön, men ingen av dem har fler än 35 000 invånare.

Populära resmål på Island

Island har blivit mer och mer populärt. Det är bland annat på grund av marknadsföringen av den spektakulära naturen. Här finns bland annat varma källor precis utanför Reykjavik. Många som kommer till Island mellanlandar här när de är på väg till eller från USA. Flygplatsen är välanpassad för turister som bara vill stanna en dag eller två innan resan fortsätter. Det är många som gör just så.

Reykjavik är Islands huvudstad med ungefär 125 000 invånare. Staden är därmed en av Europas minsta huvudstäder. Bara “mini-länder” som Andorra, Lichtenstein och Gibraltar är mindre. De flesta som reser till Island gör det under sommaren eftersom klimatet är relativt ogästvänligt under vintern. Om man vill ta sig runt i landskapet är hyrbil ett effektivt alternativ, för att kunna njuta av vyerna även utanför Reykjavik. Det finns många biluthyrningsfirmor så det är enkelt att skaffa en hyrbil här.

Kopavogur är en mindre stad med knappt 35 000 invånare söder om huvudstaden. Det är endast 20 km in till Reykjavik härifrån, så man skulle kunna säga att det är en del av stor-Reykjavik. Men det är en egen stad. Här finns Islands största shoppingcenter, Smaralind. Det finns 70 butiker och restauranger här. I Kopavogur finns också Islands högsta byggnad, Smaratorg Tower, som är 80 meter hög med 20 våningar.

Biluthyrningsfirmor på Island

Renting-a-car-in-Iceland-smaller-1024x654Om du verkligen vill få ut det mesta av Islands landskap är en hyrbil det absolut bästa alternativet. Blue Lagoon (badet med varma källor), gejsrarna vid Gullfoss och Hallgrimkirkja bör definitivt stå på din lista över platser att besöka när du är på sagolika Island. Om du vill ha en chans att hinna med allt under en helg är det en hyrbil du ska satsa på (Se också Hyrbilguiden Island). Det är enkelt att hyra bil på Island – några av de största och mest välkända firmorna finns här:

Avis är också en av världens största biluthyrare. De har en ledande position på marknaden i Europa och finns på de flesta ställen där turister finns på Island. De har totalt 10 kontor på ön.

Europcar är ursprungligen ett franskt företag. De har kommit att växa och har blivit en av de främsta konkurrenterna inom biluthyrning idag. På Island kallas de också Holdur/Europcar och det finns totalt 14 kontor på Island.

Budget är en annan stor aktör inom biluthyrning. På Island har de 8 kontor fördelade på de mest populära platserna, med två kontor i just Reykjavik.

Pro Car är en liten och lokal biluthyrare. De har kontor i Reykjavik och på flygplatsen i Reykjavik. Här finns de nyaste bilarna och hämtning och avlämning finns på flygplatsen.